Träningsdagbok

Idag hade jag planerat att låna grannarnas ridbana och rida lite dressyrkrumelurer, men lagom tills vi skulle rida började det snöa, så bebis fick sova i lugn och ro inne i stallet utom räckhåll för de blöta snöflingorna, medan Flicka och jag övade på att göra halt och stå stilla och lugnt vänta på hjälpen för igångsättning. Det där med att stå stilla och vänta är ju inte precis mina hästars favoritsysselsättning, men Flicka var i alla fall duktig, och efter lite övning stod hon faktiskt still och väntade tills jag bad henne gå framåt igen.

 

Så tog vi en liten tur i en närbelägen skogsdunge, och gick lite över stock och sten (i bokstavlig bemärkelse) igen, och tänk, vad hittade vi där om inte ett litet upp-/nerhopp som vi övade på några gånger. Efter bara två gånger förstod Flicka att hon kunde HOPPA upp på den lilla avsatsen, och gjorde det förstås.

 

Om någon tror att jag fått fälttävlansfnatt så har jag väl det, lite grann i alla fall. Jag vill ju förbereda min lilla Flicka så bra som möjligt på så mycket som möjligt, och efter en trevlig e-postkonversation med en ponnymamma vars dotter tävlar fälttävlan på elitnivå, så tänker jag att om jag kan förbereda min lilla häst även på den typen av ridning/träning så är ju det bara bra. Jag tycker fälttävlan är en sån sympatisk sport, inte minst för att den är så mångsidig, och därför kräver mångsidig träning, så skulle en framtida fodervärd vilja rida fälttävlan på Flicka skulle jag bli jätteglad. Flicka skulle nog bli glad hon också!

Tänk vad mycket man kan hinna med på en liten ridtur medan bebis sover!

 

Skritt och trav på långa tyglar i början och slutet, titta på en (ganska läskig) porlande bäck, rida serpentiner över vägen (hon får ju inte tro att skänkelvikning är enda variationen till att rida rakt fram, dessutom är det bra att rida på böjda spår även ute), trava över litet "stockhinder" (kanske 30 cm?) som låg så påpassligt mitt över stigen, rida runt träd åt höger och vänster, kliva över stock och sten, skritta och trava i form, öva på skänkelvikning åt vänster och höger i både skritt och trav (hon blir starkare för varje dag, och det där med skänkelvikning är snart befäst på riktigt), en kort galopp i uppförsbacke på hemvägen och travhoppa ett litet hinder (50 cm).

 

Nu låter det som om vi var ute på en längre ridtur idag, men det var en ganska kort tur, trots att vi lyckades klämma in så många olika övningar.

 

Och här hade jag tänkt infoga en bild på hindret, men jag glömde att fota, så det får bli en annan dag. :)

 

Duktiga, glada Flicka!

(Jag red inte igår, då jag var på möte med Barn- och utbildningsnämnden hela dagen)

 

Idag har Flicka och jag övat på att rida rakt fram! Hon blir så ivrig och vill så gärna visa allt hon lärt sig nu under våren, så det behövs inte många grams viktförskjutning eller millimeter flytt av skänkel för att hon ska gå i skänkelvikning över vägen. Det gäller för mig att vara mycket noggrann så att jag inte av misstag ger henne signaler som jag egentligen inte menade. Men det dröjde inte länge innan hon gick så här glatt men avspänt. Och lite skänkelvikningar fick hon också göra. Hon tycker ju att det är så roligt! Jag hann inte rida någon mer häst idag, utan tog en stärkande barnvagnspromenad på eftermiddagen i stället. :)

Eftersom jag letar efter en seriös fodervärd till Eldfuxens Flicka, och för att lite grann hålla reda på vad jag egentligen gör med hästarna så har jag bestämt mig för att börja skriva en träningsdagbok.

Jag hoppas att den ska vara intressant även för er andra som läser.

Just nu är det alltså Eldfuxens Flicka som jag prioriterar vad gäller träning, så att hon ska lära sig så mycket som möjligt innan jag lånar ut henne. Senare blir det förhoppningsvis mer om de andra hästarna också.

Eftersom jag inte har någon aktuell ridbild (svårt att fota när man själv rider) så börjar jag med en närbild på en koncentrerad Flicka från i höstas. (Foto Stefan Jansson)